BUILD - casopis o gradjevinarstvu  
Gradjevinarstvo
 
   
poslovanje
tema broja
arhitektura
fokus
pogled
mehanizacija
urbanizam
instalacije
materijali
tehnologija
BUILD promo
energetska efikasnost
software
predstavljamo
sajmovi
intervju
enterijer
transmaterijali
zanimljivosti
BUILD info
GREEN BUILD
   
BUILD br.35
BUILD br.34
BUILD br.33
BUILD br.31
BUILD br.30
BUILD br.29
BUILD br.28
BUILD br.27
BUILD br.26
BUILD br.25
BUILD br.24
BUILD br.23
BUILD br.22
BUILD br.21
BUILD br.20
BUILD br.19
BUILD br.18
BUILD br.17
BUILD br.16
BUILD br.15
BUILD br.14
BUILD br.13
BUILD br.12
BUILD br.11
BUILD br.10
BUILD br.9
BUILD br.8
BUILD br.7
BUILD br.6
BUILD br.5
BUILD br.4
BUILD br.3
BUILD br.2
BUILD br.1
 

Build br. 7, septembar 2008.

[profil firme]

Električna energija u službi toplote (KATANA)

Oganj je električni protočni kotao i bojler čiji je princip rada zasnovan na direktnom pretvaranju električne energije u toplotnu. Koristi se za grejanje kuća, stanova i objekata drugih namena. Prvi kotlovi koji su radili na ovom principu korišćeni su na brodovima i podmornicama ruske vojne flote.

SZR Katana iz Kragujevca je za proteklih devet godina rada razvila, usavršila i patentirala 19 tipova kotlova koji se mogu priključiti na električnu mrežu na 63 različita načina i višestruko po kvalitetu prevazilaze ruske i ostale uređaje koji rade na ovom principu.

U prethodnom broju pisali smo o osnovnim karakteristikama kotlova tipa Oganj. Podsetimo se najvažnijih prednosti grejanja ovim uređajima:

  • dimenzije su mu 50-100 puta manje od klasičnih kotlova iste snage

  • zbog svoje jednostavnosti kao i zbog činjenice da se voda zagreva direktno protokom struje kroz nju,  praktično ne postoji mogućnost kvarova i pregorevanja grejača

  • grejanje ovim kotlom je dva do tri puta jeftinije u odnosu na ostale načine

  • u slučaju nestanka tečnosti u grejnom sistemu kotao prestaje sa radom, što isključuje mogućnost kvarova, termičkih oštećenja i požara

  • Oganj ima pet puta veću snagu i 43% do 75% manju potrošnju električne energije za iste grejne efekte, u istim uslovima rada, u odnosu na druge sisteme.

EPK – Oganj u odnosu na druge sisteme grejanja

EPK-Oganj je tako konstruisan i napravljen od takvih materijala da ne postoji mogućnost kvara. Njegov grejač, za razliku od ostalih, fizički može da izdrži mnogo veću jačinu električne energije od one koju koristi pri radu, tako da ne postoji mogućnost pregorevanja.

Na temu prednosti ovog kotla razgovarali smo i sa g. Miroslavom Markovićem, vlasnikom preduzeća Katana:

– Od svih karakteristika koje se ocenjuju kod različitih načina grejanja: ekonomičnost, funkcionalnost, bezbednost, jednostavnost za rukovanje i održavanje... EPK-Oganj je bez premca u svakoj! I to nije sve o uštedama i prednostima ovog kotla, jer, ukoliko ovaj kotao uporedimo sa dva do sada najčešća načina grejanja – centralnim i gasnim, ovaj sistem je po svim pomenutim karakteristikama ubedljivo iznad navedena dva. Međutim, već i sama njegova ugradnja košta tri puta manje, jer se ne mora plaćati skupi priključak i ugradnja podstanice za centralno grejanje ili isto tako skupi priključak i kotao za grejanje na gas. Za taj, u ovom slučaju nepotreban izdatak, može se ugraditi kompletna instalacija sa EPK-Ognjem...

Kotlovi ove serije mogu se priključivati na monofazni od 220V, trofazni 3x380V, kao i istovremeno na monofazni i trofazni napon. Ovaj kotao može raditi na različitim naponima u opsegu od 90V do 600V bez ikakvih fizičkih izmena, s tim da se u skladu sa vrednostima napona mora podesiti provodljivost vode.

Iskusan izvođač može brzo i lako da zameni peć na čvrsta ili tečna goriva u sistemu centralnog grejanja električnim protočnim kotlom Oganj. Pri tome nisu potrebna nikakva posebna prilagođavanja već postojećeg razvedenog sistema radijatora. Opredeljenje za Oganj, čak i u slučaju zamene već postojećeg grejnog uređaja na čvrsta/tečna goriva doneće višestruke prednosti:

  • ušteda u prostoru – svi ugradni elementi (pumpa, kotao, termostat...) zauzimaju oko 20cm od površine zida na kom se nalaze, pa mogu biti smešteni i iza vrata, u kupatilu, predsoblju, itd.

  • higijena – električna energija je najčistiji izvor energije u vašem domu; ugradnja električnog kotla rešiće problem prašine, mirisa i prljavštine od uglja, nafte ili drva

  • mala početna investicija – za cenu samog priključka na gas ili gradsku toplanu može se ugraditi kompletna radijatorska instalacija za stan od 80m2

  • ekonomičnost tokom korišćenja – sam princip optimalno koristi elekričnu energiju, direktnim zagrevanjem vode strujom bez gubitaka u grejačima i sl, bez mogućnosti kvara, procurivanja kotla zbog pregrevanja, itd.

SZR Katana je jedini proizvođač kotlova u svetu koji je rešio problem priključivanja ovih kotlova na električne mreže sa strujnom diferencijalnom zaštitom. Proizvođač napominje da su na tržištu prisutne i kopije i da kupac treba da obrati pažnju da li se na kotlu nalazi broj patenta koji se može uporediti sa brojem u službenom glasniku, a koji možete pogledati kod ovlašćenog prodavca.

On je takođe istakao da Katana kupcima može da preporuči dobro obučene i iskusne izvođače instalacije za grejanje, bez obzira da li se radi o prepravljanju postojećeg sistema sa peći na čvrsto/tečno gorivo, ili pak, o uvođenju instalacija u potpuno novi objekat, tj. stambenu ili poslovnu jedinicu.

KATANA
Miloja Radosavljevića 70
34000 Kragujevac
tel: +381 34 326 003
tel/fax: +381 34 326 059
mob: +381 63 611 570
e-mail: szrkatana@gmail.com
              szrkatana@verat.net
web: www.katana.co.yu

[vrh strane][profil firme]