BUILD - casopis o gradjevinarstvu  
Gradjevinarstvo
 
   
poslovanje
tema broja
arhitektura
fokus
pogled
mehanizacija
urbanizam
instalacije
materijali
tehnologija
BUILD promo
energetska efikasnost
software
predstavljamo
sajmovi
intervju
enterijer
transmaterijali
zanimljivosti
BUILD info
GREEN BUILD
   
BUILD br.35
BUILD br.34
BUILD br.33
BUILD br.31
BUILD br.30
BUILD br.29
BUILD br.28
BUILD br.27
BUILD br.26
BUILD br.25
BUILD br.24
BUILD br.23
BUILD br.22
BUILD br.21
BUILD br.20
BUILD br.19
BUILD br.18
BUILD br.17
BUILD br.16
BUILD br.15
BUILD br.14
BUILD br.13
BUILD br.12
BUILD br.11
BUILD br.10
BUILD br.9
BUILD br.8
BUILD br.7
BUILD br.6
BUILD br.5
BUILD br.4
BUILD br.3
BUILD br.2
BUILD br.1
 

Build br. 9, mart 2009.

[profil firme]
Untitled Document

Fasadna silikatna opeka i gips za enterijere (RAPID)

PGP Rapid a.d. osnovan je pre šest decenija i spada u grupu najvećih ciglarskih kompanija u Srbiji. Na 16 hektara površine zemljišta nalazi se pogon za proizvodnju silikatne opeke i fabrika gipsanih elemenata.

Fasadna silikatna opeka

Apatinska fasadna silikatna opeka nastaje spajanjem potpuno čistih, prirodnih materijala, po nemačkim receptima visoke tehnologije. Spravlja se pomoću savremene automatske tehnologije, od peska kao osnovne komponente (nadaleko poznatog dunavca), i kreča. Fasadna silikatna opeka i blokovi dobijeni ovakvim procesom proizvodnje po količini i kvalitetu zauzimaju apsolutno dominantan položaj u ukupnoj proizvodnji fasadne opeke u Srbiji.

Zahvaljujući prirodnim materijalima i pot­punoj automatizaciji, proizvodi Rapida su zdravi i ekološki čisti. Osnovne karakteristike bazičnih materijala koji se koriste kao sirovina u proizvodnji garantuju dug vek fasade. Dugotrajnost ovih fasada osnovni je razlog zašto se projektanti često odlučuju na korišćenje silikatne opeke.

Fasada izvedena fasadnom silikatnom opekom spada u red najdugovečnijih, gde su još samo kamene, i fasade od specijalno obrađenih panela. U takvom društvu, silikatna opeka veoma je konkurentna sa cenom, pritom ne zaostajući po karakteristikama za drugim materijalima.

Posebna prednost jeste korišćenje opeka različitih oblika, boja i obrade, prilikom zaokruživanja vizuelnog identiteta objekta. Bez obzira da li se teži jednostavnosti velikih površina sa odmerenom teksturom i geometrijskom mrežom spojnica, ili dekorativnom slogu (npr. u frizovima verskih objekata), dobar arhitekta može opekom dati pun pečat svom delu (vidi tekst Mario Botta, Build magazin br. 6).

Do danas je kod nas i u inostranstvu preko 100 hiljada kuća obloženo sa više od 600 miliona komada fasadne silikatne opeke iz Apatina. Ova količina bila bi dovoljna da se Zemljina kugla opaše tri puta.

Gipsani enterijeri

Od samog nastanka kompanije, u tradiciji Rapida je proizvodnja i ugradnja gipsanih elemenata:

  • dekorativni gipsani elementi – bordure, profili, venci, ukrasi...
  • pregradne gips-ploče
  • specijalni gipsani elementi po nacrtu arhitekte ili enterijeriste.

Gips, pored neograničenih mogućnosti oblikovanja i sinergije koju ostvaruje sa osvetljenjem enterijera, predstavlja i jedan od naj­zdravijih materijala u čovekovom okruženju.

Dekorativni gipsani elementi, zahvaljujući izuzetnoj mogućnosti modeliranja, skladno se uklapaju i dopunjuju sa ostalim delovima enterijera i nameštaja. Gipsani profili, venci, stubovi, rozete i dr. imaju veliku tradiciju u arhitekturi, ali i danas ostav­ljaju pečat u modernim enterijerima.

Reference gipsanih radova: Rodić MB, Novi Sad; Narodno pozorište, Ministarstvo inostranih poslova, TV Pink, Delta Holding, Hyatt u Beogradu, Gazprom u Moskvi...

RAPID
tel/fax:+381 25 772 922
office@rapid.rs
www.rapid.rs

[vrh strane][profil firme]